President i Norske Kokkers Landsforening

Kim-Håvard Larsen, daglig leder på vårt medlemssted Umami, er også president i Norske Kokkers Landsforening. Han sier at arbeidet der i hovedsak er rettet mot rekruttering til bransjen og ikke minst gi et realistisk bilde av hva kokkeyrket faktisk er, og hvilke muligheter bransjen kan by på. Nå har de akkurat presentert de nye landslagene også.

Presidentvervet i NKL er spennende, lærerikt og krevende. Jeg har vært visepresident i to perioder og tok over som president sommeren 2020. Jeg satser nå på å bli valgt som foreningens president også fra 2021.

Hva er hovedoppgavene som følger med en sånn stilling?
Som president er jeg foreningens øverste leder. Det innebærer arbeidsgiveransvar for administrasjonen i tillegg til å lede styret. Vårt mål er å være bransjens foretrukne møteplass. Arbeidet er i hovedsak rettet mot rekruttering til bransjen og ikke minst gi et realistisk bilde av hva kokkeyrket faktisk er, og hvilke muligheter bransjen kan by på. NKL består av 23 lokale foreninger som alle bidrar til mangfold og gjennomføringer av lokale arrangementer og konkurranser. Vi eier og arrangerer NM i kokkekunst som har vært gjennomført i over 30 år og nykommeren NM Community catering, en konkurranse som retter seg inn mot segmentet institusjon, kantine og personalrestaurant. Vi er også teknisk arrangør av Tine MatCup som er konkurransen for kokk og servitørelver ved restaurant og matfag, samt Asko Servering Norgescup som er NM for kokk og servitørlærlinger. Mye av vårt fokus ligger selvsagt på våre tre fantastiske landslag som ble presentert 16.februar. Lagene består av over 30 kokker fra hele landet som er klare for å forsvare gullet vi kokk i kokkenes olympiade i Stuttgart 2020.

Har dere satt dere noen mål for kokkelandslagene for 21/22 sesongen?
Vi har nettopp presentert nye deltakerne på våre landslag. Kokkene er straks klare for starte med treningen og manager Gunnar Hvarnes har lagt opp til en målrettet og strukturert samlingsplan for de neste årene. Lagene skal ut i konkurranse i november 2022 og målet er selvfølgelig topplassering i alle kategorier og pallplass sammenlagt. Forhåpentligvis skal vi få se juniorlaget på toppen av pallen etter at de har tatt sølv og bronse i alle konkurranser siden 2010. De Norske Kokkelandslagene er også fantastiske ambassadører for norske råvarer og har et sterkt fokus på bærekraft og reduksjon av matsvinn i konkurransesammenheng.

Hva tror du blir ekstra viktig for bransjen vår å tenke på i den perioden vi er inne i nå, og for å komme oss videre etter korona?

Nå har vi jo sett at bransjen er svært sårbar i epidemi og pandemisituasjoner. Jeg er sikker på at vi i fremtiden vil se store fordeler av lokale ressurser og arbeidskraft. Når vi med tiden endelig får åpne opp igjen vil pågangen på restauranter, spisesteder og hoteller være enorm. Jeg håper derfor at vi som bransje er klare til å gripe muligheten og brette opp armene for å gjenoppstå i full prakt. Jeg tror også at vi må være oppmerksomme på at store internasjonale kjeder som ønsker å ta over deler av markedet etter en vanskelig tid. Dette kan gjøre stor skade på det lokale mangfoldet og nisjebedriftene som vi gjerne ønsker å beholde.

Foto: Eirik Nilssen.