Håndverk og utfordringer

Restaurant Hantverket i Stockholm har taklet pandemien bra til tross for alle utfordringene. Da krisen var en realitet våren 2020, ble ansatte permittert i panikk, for så å bli tilbakekalt etter tre uker. Siden har det rullet på. Men absolutt ikke smertefritt.

Tekst
Foto
Restaurang
Hantverket
Adresse Sturegatan 15a, Stockhom
Medlem i Nores siden 2016
Kjøkkensjef Stefan Ekengren
Nettside restauranghantverket.se

Kokken Stefan Ekengren er restauratøren som skapte «Magesår på hver pressekonferanse» i et intervju med SvD i desember 2020. Han viste da til frykten for hvordan enda strengere restriksjoner ville påvirke bransjen, næringslivet og fremfor alt personalet. – Selv om vi har hatt mye å gjøre, har spenningen for meg som eier og leder vært enorm. Å beskytte personalet har vært viktigst, de er det mest verdifulle vi har. Vi hadde mange møter i starten, selvfølgelig var det litt redsel, noen som ikke engang ville jobbe og gjester som meldte avbud. Men det kom seg ganske raskt.

No items found.

Allerede i april kom gjestene tilbake og mot sommeren var det fullt trykk igjen. Stefan tror at en grunn til at det har gått bra for Hantverket er at de er etablerte og har en tydelig profil. Restauranten er ofte fullbooket, har 5 av 5 rating på Facebook og ligger et steinkast fra Stureplan.

– Vi har ikke endret noe i vårt sortiment på grunn av pandemien. Vi har holdt fast ved konseptet vårt og levert akkurat det vi gjorde før, men med mer luft mellom bordene.

Men alle tiltakene og restriksjonene som rammet mange bedrifter og mennesker, har tatt en toll, selv på Stefan. Likevel har han snakket både for og til hele bransjen. På Instagram har han gitt energi til mer enn 25 000 følgere og bransjekolleger med en positiv og oppmuntrende holdning. Han ble også talsperson for næringen i sine møter med regjeringen og Folkehelseetaten.

– Jeg har vært i kontakt med regjeringen for å skape forståelse. Jada, jeg har fått gode svar, men det har også vært frustrerende. Når Folkehelsetilsynet gjentatte ganger i løpet av høsten sier at det ikke er smittespredning på puben og likevel stenger oss klokken 20.30, da føltes det som om bransjen måtte bli symboler på noe større. Det signaliserer politikk og det sa de også.

No items found.

For å motvirke tidlig stenging åpnet Hantverket en time tidligere på kveldene og for lunsj på lørdager. Det var fullt trykk på bookingen og restauranten måtte finne løsninger for å være forberedt på å servere like mye på halve tiden. Til det trengte man enda mer bemanning

– Da de lettet på restriksjonene på veldig kort varsel, da var det en utfordring å få tak i personalet til sommeren, som også er et normalt år. Det var en helt sprø sommer, vi var litt underbemannet men likevel heldige.

Etter sommeren merkes en forandring, gjestene klemmer, holder hender og er mer avslappede. Til og med Stefan begynner å slappe av etter det han kaller et dritår som han helst vil glemme. En ting som blir igjen når pandemien er over er luft mellom bordene

– Vi kommer ikke til å sette tilbake alle bordene like tett som før, ikke umiddelbart uansett, jeg tror folk vil sitte litt lenger fra andre. Vi ønsker så mange gjester som mulig, selvfølgelig. Men med små justeringer mister vi ikke så mange plasser. Så kan vi følge med på om det kommer nye utbrudd eller nye restriksjoner.

No items found.

Bli medlem i Nores