Norges høyeste medlem

For 110 år siden ble den første fjellstasjonen bygget ved foten av Kebnekaise. I dag ønsker rekordmange å bestige Sveriges høyeste fjell. Med et sterkt vertskap ønskes titusenvis av gjester årlig velkommen til STFs fjellstasjon og den magiske fjellverdenen.

Tekst
Foto
Marits bestefar Nils Nilsson Sarri loset i Kebnekaise-området.

Midt på Kalvefjellet, og med helikopter eller snøscooter som eneste transportmiddel, er det en utfordring å planlegge logistikken og gjøre tonnevis av råvarer om til deilige måltider for sultne turgåere. Her jobber 60 personer – to mil fra nærmeste vei.

Reisen opp til Kebnekaise Fjellstasjon starter i Nikkaluokta, hvor veien slutter og villmarken tar over. Etter 19 kilometers vandring kommer vi til foten av Sveriges høyeste fjell.Her er det full service, restaurant og 220 sengeplasser. I mer enn et århundre har stasjonen her eksistert som en trygg oase midt i den lappiske fjellverdenen, for å tilby ly og hvile til slitne turgåere. Folk kommer hit for å søke eventyr, spenning og for å nyte freden og roen. Plassleder Marit Sarri ønsker oss velkommen med et varmt smil. Hun er tredje generasjon Sarri som jobber på fjellstasjonen.

No items found.

Kebnekaise i hjertet

Kjærligheten til fjellet har alltid vært til stede i Marits liv. Ifølge Marit er det å nå kunne møte mennesker i dette fantastiske miljøet som stedsleder det beste. Hun er stolt over å kunne vise hva som er her. Bestefaren bygde det første huset i 1907 og ble ansatt som oppsynsmann, og faren har jobbet som guide og fjellfører parallelt med egen virksomhet. For Marit føles det som å komme hjem når hun kommer hit til Kebnekaise, eller Keb som det heter.

Med den bakgrunnen jeg har, er jeg nesten oppdratt til å være vertskap og møte gjester som kommer hit. Jeg var med allerede som barn da foreldrene mine var aktive gründere for STF. Mine yrkeserfaringer innen akutthelsetjenesten har gitt meg verdifull lederevne og da muligheten til å bli stedsleder dukket opp søkte jeg og fikk jobben. Det er ganske vanskelig å jobbe her hvis man ikke har kunnskap og erfaring, det merker man ganske fort.

No items found.

Alle er velkomne

I sommersesongen tar fjellstasjonen imot 220 beboere hver dag. Med alle som camper i området vil antallet gjester bli enda høyere. Og ingen nektes plass selv om det er fullbooket. Er det dårlig vær eller om du er for trøtt til å gå videre, er også konferanserommet, hvileområdet og garderoben fylt med gulvsenger.

Livet på fjellstasjonen kan by på tøffe strabaser med krevende toppturer, klatrekurs på stein eller is, skibestigning, brevandring og terrengløp over fjellheiene. Men det kan også være et nærmest åndelig opphold med vandring i dalen under åpen horisont, vandring langs Kungsleden, frihet og fullstendig ro. Derfor er det lett å forstå hvorfor flere og flere tiltrekkes av å oppleve de svenske fjellene.

Med sine 2097,5 meter over havet er Kebnekaises sydtopp Sveriges høyeste fjell og klatring står på manges «bucket list». I høysesongen juni-august er gjestepresset enormt og det er en utfordring å skape balanse for å kunne tilby det mange faktisk kommer hit for; naturopplevelsen, stillheten og den fjerne roen. Det er viktig å vokse gjennomtenkt og å jobbe strategisk smart for å få flere til å komme hit på forsommeren og høsten.

Det er på tide å være aktiv på ferie, å oppdage og utfordre deg selv. Vandring er noe alle kan gjøre basert på nivå. Når det er som mest folk, anbefaler vi turgåere å gå til siden av stien, for å se opp og oppdage mer enn bare sydtoppen. Det er ulike toppturer basert på ulike vanskelighetsgrader og mange fine fjellturer i høyalpint miljø. En måte å skape en bedre balanse på er å få flere studenter og unge til å komme hit på forsommeren, når midnattssolen muliggjør nattvandring og det er færre mygg. Vi har også mange gamle «fjellrever» som vet hvilke uker det er færre folk her. Vi er veldig interessert i gruppen som har så mye kunnskap å dele. Jeg skulle ønske at begge gruppene kunne møtes oftere, forklarer Marit.

No items found.

Mester i god mat og logistikk

Etter en dag med kanskje mange høydemeter kan du slå deg ned en stund og nyte varmen fra bålet. Så venter en deilig tre-retters middag før du sovner. Før neste tur tilbys det en solid frokost med nybakt brød. Mats Svedberg og hans team på åtte personer sørger for at gjestenes mage blir like glade som sinnet i det friske fjellet. Det mange ikke vet er hvor mye arbeid som ligger i planlegging, innkjøp og transport av varer.

Den første sommeren da jeg kom hit var alt allerede kjøpt inn og jeg måtte begynne med det som var tilgjengelig. Alle på kjøkkenet var også nye, så det var «learning by doing» og jeg fikk anslå hvor mye som skulle bestilles i tillegg til det som allerede var fraktet hit i løpet av vinteren, sier Mats.

Mats lærte raskt å finne flere løsninger for å forbedre logistikken. Om vinteren leveres hele 50 tonn mat, tørrvarer og butikkvarer til fjellstasjonen med løypemaskin. I løpet av sommeren foregår all transport av varer fra Nikkaloukta med helikopter og når den kommer tilbake tar den med seg alt søppelet som skal brennes. Glass, platemetall og plast samles og kjøres om vinteren med løypemaskin. Matavfall samler seg i komposten og blir til jord.

– Da det var på topp i fjor sommer, hadde vi seks helikoptersvinger to ganger i uken, røper Mats.

Mats må alltid ligge et skritt foran i planleggingen. På grunn av værkreftene er det ikke mulig å regne med at helikopteret kan fly en bestemt dag. Restauranten er avhengig av leveranser av ferskvarer, så oversikt og kontroll på lager er avgjørende. Det meste av råvarene bestilles fra Nores leverandører, og for å gi et regionalt preg kjøpes rein- og elgkjøtt fra en lokal slakter.​

Bli medlem i Nores